Home

 

 

 E-mail

Imbunatatirea factorului de putere

Servicii

Alte legaturi


1. Ce este factorul de putere ?

  Una din caile de scadere a facturii la energie electrica, indeosebi cand e vorba de consumatori mari de energie electrica precum motoarele electrice, este imbunatatirea factorului de putere. Consumul de putere din retea, asimilat cu absorbtia curentului electric, poate fi impartit in doua componente si anume:

  a. componenta activa care este utila si care este transformata la utilizator, in energie mecanica utila sau energie termica utila;

  b. componenta reactiva care este absorbita de motoarele electrice si alte sarcini inductive (transformatoare sau reactante inductive) folosita la formarea campurilor magnetice dar care nu se regaseste in energia utila.

    Un factor de putere ridicat presupune micsorarea la minimul necesar a componentei reactive a energiei electrice care se traduce in reducerea circulatiei de putere reactiva din  centralele electrice spre consumatori la un nivel minim determinat de consumul tehnologic. Se obtine astfel o crestere a randamentelor instalatiilor de transport, transformare si distributie a energiei electrice, a sigurantei in exploatare si o mai buna utilizare a retelei electrice prin reducerea puterii reactive si aparente cu care este incarcata in mod inutil.

    Factorul de putere este raportul dintre puterea activa si puterea aparenta:
kp=Pu/S care  este intotdeauna subunitar, intrucat puterea aparenta este intotdeauna mai mare decat puterea utila, fiind formata din componenta activa si componenta reactiva.
In regim sinusoidal, factorul de putere este egal cu cosinusul unghiului dintre puterea aparenta si puterea utila fiind cu atat mai mare si mai aproape de valoarea maxima 1 cu cat defazajul (unghiul) dintre puterea activa si puterea aparenta este mai mic si se apropie de zero.

    In mod practic, problema imbunatatirii factorului de putere este de fapt problema reducerii puterii reactive consumate in mod inutil de utilizator, care are ca efecte nedorite, pe de o parte, incarcarea facturii la energie electrica a consumatorului, pe de alta parte, supraincarcarea nejustificata a retelei, cresterea pierderilor de energie si scaderea tensiunii in instalatiile de distributie ale furnizorului de energie electrica. Furnizorul de energie electrica solicita un factor minim de putere pe care trebuie sa-l asigure consumatorul la punctul de delimitare cu reteaua, daca doreste sa nu plateasca decat puterea utila consumata acesta este de 0,92 pentru joasa tensiune si 0,95 pentru sistemul de medie/inalta tensiune.

2. Mijloace naturale de reducere a consumului de energie reactiva

    Una din sursele consumului de putere reactiva o costituie motoarele asincrone si transformatoarele functionand in regim de incarcare redusa. Alfel spus sursele de consum de energie reactiva sunt instalatiile supradimensionate.

  Metodele de reducere a consumului de energie reactiva se impart in:
   a.  Metote tehnico-organizatorice care constau in aplicarea unor masuri de rationalizare a exploatarii cu cheltuieli reduse.
   b.  Metoda de compensare a consumului de putere reactiva prin utilizarea unor surse specializate de putere reactiva.


Exemple de metode de tip a:

  In cazul motoarelor electrice reducerile prin metode tehnico-organizatorice constau in inlocuirea motoarelor subincarcate cu motoare de putere mai mica incarcate cat mai aproape de sarcina nominala; intreruperea functionarii motorului pentru durate de mers in gol mai mari de un anumit timp(metoda se recomanda si la transformatoarele de sudura); folosirea motoarelor sincrone la puteri peste 100KW, daca sarcina nu necesita reglarea turatiei;
  In cazul transformatoarelor electrice, reducerea consumului de putere reactiva se obtine prin inlocuirea unui transformator subancarcat cu altul de putere mai mica (incarcare sub 50% mai mult de 1500 ore pe an).

Surse specializate de putere reactiva
   Sursele specializate de energie reactiva sunt alcatuite in principal din baterii de condensatoari si compensatoari sincroni. Aceste mijloace sunt luate in consideratie dupa ce au fost epuizate mijloacele naturale de reducere a consumului de putere reactiva. Compensatoarele sincrone sunt recomandate in reteaua de transport de inalta tensiune sau in unitatile de producere a energiei electrice, la puteri peste 20 MVAR.

3. Imbunatatirea factorului de putere cu ajutorul bateriilor de condensatoari.
   Compensarea poate fi locala, distribuita sau mixta folosind baterii de condensatoari fixe sau reglabile in trepte. La compensarea individuala, puterea bateriei va acoperi necesarul de energie al dispozitivului la mers in gol. Bateriile comutabile automat pot fi fractionate in mai multe trepte de putere. In acest mod , bateria se adapteaza la curba de sarcina reactiva, iar consumatorul nu va debita energie reactiva in sistem la sarcini reduse.
   La un consummator, eficienta economica a compensarii puterii reactive poate fi caracterizata prin durata de amortizare a investitiei pentru instalatiile de compensare din economiile realizate in consumul de energie electrica.

© imsatiasi.ro 2009 | Design By Imsat Iasi